Friss Hírek

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János köztársasági elnök találkozott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével az ENSZ New York-i székházában szeptember 26-án. Az államfő előző nap részt vett a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján. Az ENSZ kongresszusán a német sportdiplomata beszédet is mondott.

„Budapest önálló identitás

„Budapest önálló identitás"

Szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a NOB a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó városok hivatalos listáját. Elindult egy kétéves pályázati folyamat, melyben a Magyar Kormány, Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság kéz a kézben" dolgozik együtt - erről beszélt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hétfő este az M4 sportcsatorna Sport7fő című adásában.

Bach köszöntötte a pályázókat

Bach köszöntötte a pályázókat

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 16-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elfogadta Budapest jelentkezését a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A magyar fővárossal együtt öt világklasszis város közd az esemény rendezésének jogáért. Thomas Bach NOB-elnök szerdán telekonferencián köszöntötte az öt pályázó várost – így Budapestet , majd válaszolt újságírói kérdésekre.

Magyarok az olimpiákon

A magyar csapat mindig nagyon jól szerepelt

Olimpiai sikerek fémjelzik hazánkat: eddig 25 nyári játékokon vettünk részt, melyeken Magyarország összesen 476 dobogós helyezést ért el! Ezek közül minden eseményről legalább egy aranyéremmel, illetve az 1900-as párizsi olimpia kivételével legalább kettővel tért vissza a magyar csapat.

Magyarország már az első újkori nyári olimpián részt vett 1896-ban Athénban. Az éremre sem kellett sokat várnunk, hiszen rögtön az első rajthoz álló honfitársunk, Szokoly Alajos a harmadik helyen ért célba százméteres síkfutásban. Magyar arany is született Görögországban: Hajós Alfréd lett az olimpiák történetének első úszóbajnoka. Később szerzett még egy aranyérmet, a teljes csapat pedig két első, egy második és három harmadik hellyel zárt, mellyel megkezdődött a magyar sport immáron közel százhúsz éves szárnyalása az ötkarikás játékokon.

A legnagyobb sikert 1952-ben, Helsinkiben értük el, ahol 16 arany- és 10 ezüst- mellett 16 bronzérmet is szereztek sportolóink. Feledhetetlen sportesemény volt ez, hiszen itt lett bajnok a Puskás Ferenc fémjelezte labdarúgó Aranycsapat, szintén a dobogó tetejére állhatott minden idők egyik legjobb ökölvívója, Papp László, valamint Kárpáti Györggyel a férfi vízilabda-válogatott, a kardozók mezőnyében pedig Kovács Pál egyéniben és csapattal is első lett. Magyarország itt a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton.

A sikerek a XXI. században sem maradtak el, hiszen Sydneyben (2000), Athénban (2004) és Londonban (2012) is nyolc aranyérmet nyert a magyar küldöttség. Pekingben (2008) „csak” hármat, melyet sokan hatalmas csalódásként éltek meg, pedig jó pár Magyarországhoz hasonló méretű nemzet előre aláírta volna ezt az eredményt. Ezen a négy olimpián olyan sikereket ünnepelhettünk, mint a férfi vízilabda-válogatott csapatsportágban egyedülálló, sorrendben három aranyérme, Kovács Ágnes szenzációs teljesítménye 200 méteres mellúszásban (Sydney), Nagy Tímea felejthetetlen sikerei párbajtőrben (Sydney és Athén),az időközben elhunyt Kolonics György gyönyörű győzelme kenu egyesben 500 méteren (Sydney), a birkózás eddigi utolsó aranyérmét szerző Majoros István diadala kötöttfogásban (Athén), Vajda Attila aranyat érő kenuzása 1000 méteren (Peking), Berki Krisztián hibátlan tornagyakorlata lovon (London), Gyurta Dániel felejthetetlen hajrája 200 méteres mellúszásban (London), vagy Szilágyi Áron ellentmondást nem tűrő vívása kardban (London).

Legutóbb, a londoni játékokon a várakozásokat túlszárnyalva nyolc arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel zárt a magyar csapat, az összesített éremtábla kilencedik helyén végezve. Az első nyolcban (USA, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország, Koreai NDK, Németország, Franciaország, Olaszország) egyetlen olyan országot sem találunk, melynek népességét akár csak megközelítené hazánké. Magyarország eddig 25 nyári olimpián vett részt, és ezen összesen nem kevesebb, mint 167 arany-, 145 ezüst- és 164 bronzérmet nyert, vagyis összesen 476 dobogós helyezést ért el. Ezzel az ország az összesített táblázat nyolcadik helyén áll, és a lista első tizenhárom helyezettje közül az egyetlen, amelyik még soha nem rendezett olimpiát.

Ha az érmeket a népességaránynak megfelelően vizsgáljuk, akkor pedig azt láthatjuk, hogy csupán Finnország és Svédország szerepel nálunk előkelőbb helyen. Csak az aranyérmeket nézve azonban minden 60 ezredik lakosra jut egy hazánkban, ennél pedig csak a finnek tudtak eddig jobb átlagot produkálni.

 

Facebook

 

Twitter

Visszaszámlálás

Téli YOG 2016 Lillehammer
Már csak
00
nap
van hátra
Vizes világbajnokság Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári EYOF 2017 Győr
Már csak
00
nap
van hátra
Judo Világbajnokság
Már csak
00
nap
van hátra
Téli Olimpia Phjongcshang 2018
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári YOG 2018 Buenos Aires
Már csak
00
nap
van hátra

Partnerszervezetek