Friss Hírek

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János köztársasági elnök találkozott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével az ENSZ New York-i székházában szeptember 26-án. Az államfő előző nap részt vett a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján. Az ENSZ kongresszusán a német sportdiplomata beszédet is mondott.

„Budapest önálló identitás

„Budapest önálló identitás"

Szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a NOB a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó városok hivatalos listáját. Elindult egy kétéves pályázati folyamat, melyben a Magyar Kormány, Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság kéz a kézben" dolgozik együtt - erről beszélt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hétfő este az M4 sportcsatorna Sport7fő című adásában.

Bach köszöntötte a pályázókat

Bach köszöntötte a pályázókat

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 16-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elfogadta Budapest jelentkezését a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A magyar fővárossal együtt öt világklasszis város közd az esemény rendezésének jogáért. Thomas Bach NOB-elnök szerdán telekonferencián köszöntötte az öt pályázó várost – így Budapestet , majd válaszolt újságírói kérdésekre.

Czene Attila: Megéri olimpiát rendezni

Czene Attila, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke biztosra veszi, hogy Budapest képes lenne gazdaságos olimpiát rendezni, és az ügyhöz megnyerni a magyar embereket.

 

Mind a potenciális érdeklődők, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről igényként fogalmazódott meg a gazdaságos olimpia, amely felé hatalmas lépés a decemberben elfogadott Agenda 2020. Czene Attila óriási lehetőségnek tartja Budapest és Magyarország számára a negyven pontból álló reformcsomagot.

„Tudomásul kell venni, hogy egy olimpiára muszáj költeni, az Agenda 2020 révén azonban az ésszerűség lett a kulcsszó, és immár nem csak ábránd, hogy gazdaságilag is megérje megrendezni a világ legnagyobb multisporteseményét” – fogalmazott a mob.hu-nak a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Atlanta olimpiai bajnok úszója ennek alátámasztására megemlítette, hogy a versenyhelyszíneket szét lehet teríteni az országban, sőt indokolt esetben a határon túlra terjeszkedni, nem kell tehát indokolatlan beruházásokat eszközölni a fővárosban és környékén.

„A NOB tanúbizonyságot tett arról, hogy halad a korral, és időről időre felülvizsgálja az irányelveit. Azokat pedig, amelyekről úgy tartja, hogy eljárt felettük az idő, megváltoztatja. Ez a garancia arra, hogy az olimpizmus nem veszít a presztízséből, mi több, egyre többekhez ér el.”

A sportvezető ugyanakkor hangsúlyozta, naivnak sem szabad lenni.

„Az olimpiarendezés igenis pénzbe kerül, és a költségek egy része közpénz. Úgy tapasztalom viszont, hogy a MOB kellően felelősen áll a kérdéshez: széles társadalmi párbeszédet kezdeményezett, május végére pedig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány aktualizált változata.”

Ennek a körültekintő előkészítésnek is tulajdonítja, hogy egy közelmúltban készített közvélemény-kutatás szerint a magyar emberek döntő többsége támogatná a budapesti pályázatot.

„A saját környezetemben is úgy érzékelem, az ügynek pozitív a megítélése, amellett, hogy rengeteg kérdés felmerül, de így van ez rendjén.”

Czene Attila sportolóként és sportvezetőként számos olimpián megfordult, és úgy véli, Budapest fel tudna nőni a feladathoz.

„Voltak jól és kevésbé jól megrendezett játékok, Budapest azonban nagyon sokszor bizonyított már házigazdaként. Semmi kétségem, hogy mindenki kellemes élményekkel térne haza tőlünk. Márpedig ez az országimázs szempontjából sem elhanyagolható.”

 

(MOB/czo, fotó: MOB)

Facebook

 

Twitter

Visszaszámlálás

Téli YOG 2016 Lillehammer
Már csak
00
nap
van hátra
Vizes világbajnokság Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári EYOF 2017 Győr
Már csak
00
nap
van hátra
Judo Világbajnokság
Már csak
00
nap
van hátra
Téli Olimpia Phjongcshang 2018
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári YOG 2018 Buenos Aires
Már csak
00
nap
van hátra

Partnerszervezetek