Friss Hírek

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János köztársasági elnök találkozott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével az ENSZ New York-i székházában szeptember 26-án. Az államfő előző nap részt vett a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján. Az ENSZ kongresszusán a német sportdiplomata beszédet is mondott.

„Budapest önálló identitás

„Budapest önálló identitás"

Szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a NOB a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó városok hivatalos listáját. Elindult egy kétéves pályázati folyamat, melyben a Magyar Kormány, Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság kéz a kézben" dolgozik együtt - erről beszélt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hétfő este az M4 sportcsatorna Sport7fő című adásában.

Bach köszöntötte a pályázókat

Bach köszöntötte a pályázókat

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 16-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elfogadta Budapest jelentkezését a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A magyar fővárossal együtt öt világklasszis város közd az esemény rendezésének jogáért. Thomas Bach NOB-elnök szerdán telekonferencián köszöntötte az öt pályázó várost – így Budapestet , majd válaszolt újságírói kérdésekre.

Állami pluszbevételek keletkezése

AZ OLIMPIARENDEZÉS ELŐNYEI – 2. RÉSZ

Egy esetleges hazai olimpiarendezés az állami, önkormányzati – például az adó – bevételek hosszú távú emelkedésére is jótékony hatást fejt ki.

Több adóbefizetés, növekvő befektetési kedv

Mintegy 1140 milliárd forint állami bevételre lehet számítani a 2015-2035-ös időszakban a tovagyűrűző hatásokból, ez eléri a rendezéshez szükséges állami kiadások szintjét. Az előrehozott és olimpiai beruházások 2015-2025 között átlagosan a nemzetgazdasági beruházások 1,7 %-át teszik ki, ezen belül kizárólag az olimpiai fejlesztések az államháztartás kiadásainak mindössze 0,53 %-át jelentik.

A megjelenő előrehozott és olimpiai többletberuházás, a turizmus és a szervezőbizottság többletkiadásai közel 3000 milliárd forint többlet GDP-t hozhatnak létre. A feltételezett gazdasági pályán ez a konzervatív számítások szerint is átlagosan 0,1 %-os GDP-növekedést jelenthet, miközben a csúcsévekben elérheti a 0,3%-os többletet is.

A teljes többletjövedelem a 2022-2025-ös időszakra koncentrálódik, ekkor az várhatóan a 400-700 milliárd forintos sávban fog mozogni. A PricewaterhouseCoopers számításai alapján ennek legnagyobb része ezen időszak alatt a megnövekedett adóbevételek révén az – összességében mintegy 1142 milliárd forint, vagyis évente átlagosan 71, míg a csúcsévekben 150-290 milliárd forint – állami jövedelem lesz.  

A rendezésnek és a médiaérdeklődésnek köszönhetően emelkedik az ország elismertsége, amely hozzájárul a külföldi befektetők megnyeréséhez is. Az esemény kapcsán kormányzati és vállalati szinten egyaránt lehetőség nyílik új kereskedelmi egyezmények és kapcsolatok kialakítására, amely illeszkedik a nemzeti fejlesztési terv kitűzéseihez.

(Forrás: PricewaterhouseCoopers/Olimpiai megvalósíthatósági tanulmány – 2015) 

Facebook

 

Twitter

Visszaszámlálás

Téli YOG 2016 Lillehammer
Már csak
00
nap
van hátra
Vizes világbajnokság Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári EYOF 2017 Győr
Már csak
00
nap
van hátra
Judo Világbajnokság
Már csak
00
nap
van hátra
Téli Olimpia Phjongcshang 2018
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári YOG 2018 Buenos Aires
Már csak
00
nap
van hátra

Partnerszervezetek