Friss Hírek

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János köztársasági elnök találkozott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével az ENSZ New York-i székházában szeptember 26-án. Az államfő előző nap részt vett a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján. Az ENSZ kongresszusán a német sportdiplomata beszédet is mondott.

„Budapest önálló identitás

„Budapest önálló identitás"

Szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a NOB a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó városok hivatalos listáját. Elindult egy kétéves pályázati folyamat, melyben a Magyar Kormány, Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság kéz a kézben" dolgozik együtt - erről beszélt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hétfő este az M4 sportcsatorna Sport7fő című adásában.

Bach köszöntötte a pályázókat

Bach köszöntötte a pályázókat

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 16-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elfogadta Budapest jelentkezését a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A magyar fővárossal együtt öt világklasszis város közd az esemény rendezésének jogáért. Thomas Bach NOB-elnök szerdán telekonferencián köszöntötte az öt pályázó várost – így Budapestet , majd válaszolt újságírói kérdésekre.

Történelmi esély Magyarországnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja, hogy új térségekbe, így Közép-Európába is eljusson az olimpia. Magyarországot pedig sportmúltja és -sikerei hivatottá teszik a rendezésre.

A magyarok hivatottak az olimpiarendezésre

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1894. június 23-án jött létre Párizsban, tizenhárom tag részvételével, melyek között ott volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapító-titkára, Kemény Ferenc is. Az alapító országok közül már csak négyen maradtak, melyek nem rendeztek még olimpiát – köztük Magyarország.

Pedig az 1920-as játékok rendezési jogát elnyerte Budapest, de politikai okokból ettől később megfosztották. Ez még négy várossal fordult elő az újkori olimpiák történetében, de a magyar főváros az egyetlen, amely máskor sem lehetett házigazda. Bár 1960-ig többször is pályázott Budapest a rendezésre, de ekkora esélye még sohasem volt, mint ma! Nemcsak a gazdaságos és emberibb léptékű játékokat előnyben részesítő Agenda 2020 reformjai miatt, hanem azért is, mert a NOB célja, hogy új térségekbe is eljusson az olimpia. Közép-Európa pedig eddig még nem adott otthont a játékoknak, annak ellenére sem, hogy az alapítók közül ketten is – Magyarország és Csehország – ebből a térségből valók.

Magyarországot mindemellett a sikeressége is hivatottá teszi arra, hogy házigazda lehessen: az egy főre jutó olimpiai érmek tekintetében a harmadik, míg az egy főre jutó aranyak számában a második helyen állunk a világban!  Azoknak az országoknak a körében, amelyek már legalább száz érmet gyűjtöttek a nyári játékokon, hazánk az egyetlen, amely ez idáig nem rendezett olimpiát.

A rendezéshez elengedhetetlenül szükséges társadalmi támogatottság is igen magas országunkban. A Szonda Ipsos 2007-es közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 77 százaléka válaszolta azt, hogy Budapestnek be kellene nyújtania pályázatát 2011-ben a 2020-as játékos megrendezésére. A fővárosi lakosok között ez az arány 70 százalék volt.

A budapesti olimpiai mozgalmat képviselő BOM a Magyar Sportért Alapítvány megbízásából a kutatócég idén is elkészítette a felmérést és a korábbihoz hasonló eredményt kapott: a magyar lakosság 60 százaléka támogatná az olimpiai pályázatot és 54 százaléka képesnek is tartja a fővárost a rendezésre.

Facebook

 

Twitter

Visszaszámlálás

Téli YOG 2016 Lillehammer
Már csak
00
nap
van hátra
Vizes világbajnokság Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári EYOF 2017 Győr
Már csak
00
nap
van hátra
Judo Világbajnokság
Már csak
00
nap
van hátra
Téli Olimpia Phjongcshang 2018
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári YOG 2018 Buenos Aires
Már csak
00
nap
van hátra

Partnerszervezetek