Friss Hírek

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János Thomas Bach-hal tárgyalt

Áder János köztársasági elnök találkozott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével az ENSZ New York-i székházában szeptember 26-án. Az államfő előző nap részt vett a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján. Az ENSZ kongresszusán a német sportdiplomata beszédet is mondott.

„Budapest önálló identitás

„Budapest önálló identitás"

Szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a NOB a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó városok hivatalos listáját. Elindult egy kétéves pályázati folyamat, melyben a Magyar Kormány, Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság kéz a kézben" dolgozik együtt - erről beszélt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hétfő este az M4 sportcsatorna Sport7fő című adásában.

Bach köszöntötte a pályázókat

Bach köszöntötte a pályázókat

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 16-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elfogadta Budapest jelentkezését a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A magyar fővárossal együtt öt világklasszis város közd az esemény rendezésének jogáért. Thomas Bach NOB-elnök szerdán telekonferencián köszöntötte az öt pályázó várost – így Budapestet , majd válaszolt újságírói kérdésekre.

Számottevő gazdasági növekedés

AZ OLIMPIARENDEZÉS ELŐNYEI – 1. RÉSZ

A 2024-es magyarországi olimpiarendezés egyike nagyon pozitív hatása a várható GDP-növekedés, amely megalapozhatja hazánk gazdaságának következő évtizedeit.

A gazdasági növekedés az egész ország jövőjének záloga

A megjelenő előrehozott és olimpiai többletberuházás, a turizmus és a szervezőbizottság többletkiadásai akár közel 3000 milliárd forint többlet GDP-t is létrehozhatnak 2015 és 2035 között. A feltételezett gazdasági pályán ez évente átlagosan 0,1%-os GDP-növekedést (megközelítőleg 300 milliárd forint) jelenthet 2017 és 2030 között, a csúcsévekben, vagyis 2021-2024 között pedig évente átlagosan elérheti a 0,3%-os többletet is (mintegy 450 milliárd forint).

Az Európai Uniónak leadott konvergenciaterv 2018-ig átlagosan 2,9%-os GDP-növekedéssel számol. A PricewaterhouseCoopers által készített olimpiai hatástanulmány ezt figyelembe véve feltételezte, hogy legalább ugyanez az átlagos GDP-növekedés fennáll a 2018-at követő időszakban is, miközben az államháztartási hiány nem éri el a 3%-os felső korlátot és a GDP-arányos államadósság is csökkenő pályán marad.

A dinamikusabb fejlődési változatban a GDP-növekedése az alappályát akár 1 százalékponttal is meghaladhatja, ami az olimpia idejére 2500-3000 milliárd forintos GDP-többletet is eredményezhet. Természetesen kedvezőtlen esetben hasonló mértékű ellentétes irányú változással kell számolni az alapesethez képest.

(Forrás: PricewaterhouseCoopers/Olimpiai megvalósíthatósági tanulmány – 2015) 

Facebook

 

Twitter

Visszaszámlálás

Téli YOG 2016 Lillehammer
Már csak
00
nap
van hátra
Vizes világbajnokság Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári EYOF 2017 Győr
Már csak
00
nap
van hátra
Judo Világbajnokság
Már csak
00
nap
van hátra
Téli Olimpia Phjongcshang 2018
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári YOG 2018 Buenos Aires
Már csak
00
nap
van hátra

Partnerszervezetek